Даніель Попеску: «Якщо Україні вдасться закінчити реформу децентралізації влади за 5 років, вона зробить те, що не вдавалося нікому»

Дата: 21.07.2017 10:02
Кількість переглядів: 576

Фото без опису     

     Таку заяву зробив представник Ради Європи, спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації влади Даніель Попеску, виступаючи на форумі, присвяченому децентралізації як основі формування нової системи управління та місцевого розвитку.

     - У 2014 році, коли реформа децентралізації влади щойно запускалася, я та найвпливовіші українські експерти були проти, власне, добровільного об’єднання громад, – сказав Даніель Попеску. – Адже мені відомий лише один успішний досвід такого об’єднання, який, щоправда, розтягнувся на 20 років. Я маю на увазі Нідерланди. Проте мушу визнати, що помилявся. Тепер вже очевидно, що ваша держава має можливість перебудувати всю систему влади демократично, добровільно. І якщо Україні вдасться закінчити реформу децентралізації за 5 років, вона зробить те, що не вдавалося нікому, ставши піонером в унікальних змінах і водночас – джерелом досвіду для усього світу.

     Також Даніель Попеску поділився власними враженнями від підтримки реформи населенням.

     - Ми провели ряд опитувань, і бачимо те, що дає нам наснагу, – сказав він. – Громадська підтримка децентралізації з кожними роком зростає. Натомість у більшості інших країн, зважаючи на стан економіки та військовий конфлікт, люди відповідали б негативно на всі питання. Саме тому чимало європейських країн зазнали краху у подібних реформах. В Україні не так. Понад 60% жителів об’єднаних територіальних громад кажуть, що після об’єднання їхнє життя покращилося.

      Даніель Попеску звернув увагу на суперечки, які точаться в Україні щодо можливості укрупнення районів. За його словами, подібна тенденція відчувається в усій Європі.

     - Франція нещодавно об’єднала 22 метрополії у 13, у країні точаться дискусії щодо скасування департаментів, утворених ще за Наполеона; Греція зменшила кількість районів з півсотні до півтора десятків; Данія з 14-ти районів зробила 5, а тепер одна велика партія лобіює можливість скасування і тих п’яти, – продовжив пан Попеску. – Прагнення до ефективності підштовхує всю Європу до подібних змін. Я розумію, що в Україні районний рівень зафіксовано у Конституції, відтак не розраховую на швидкі зміни у цій галузі. Однак те, що субрегіональний, районний рівень треба реформувати, є очевидним

Джерело: http://decentralization.gov.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь