Пошук

Як вберегтися від гострих кишкових інфекцій

Дата: 11.05.2019 10:35
Кількість переглядів: 492

Фото без опису

      Весняно-літньо-осінній період – це найсприятливіший час для інфікування та поширення гострих кишкових інфекцій. При підвищенні температури навколишнього середовища в природі виникають сприятливі умови для життєдіяльності таких збудників захворювань, як ротавіруси і ентеровіруси, віруси гепатиту А, сальмонели, шигели, стафілококи, бактерії роду кишкових паличок, клебсієли, протей та багато інших.
     Гострі кишкові інфекції займають одне з провідних місць в інфекційній патології, особливо в дитячому віці, поступаючись лише гострим респіраторним інфекціям та грипу. 
     Щороку в цей період реєструється значна кількість спалахів гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь. За оперативними повідомленнями МОЗ України, в різних регіонах України зафіксовано 82 спалахи гострих кишкових інфекцій, з них 7 спалахів – у Київській області. Епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій в Україні продовжує залишатися складною.
     Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності (токсинів).
    Інфікування відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, викликаючи ураження травної системи. Характерними симптомами ГКІ є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, підвищення температури тіла.
     Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення, а саме – продавці продуктових магазинів, працівники сфери громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих навчальних закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.
     З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних заходів профілактики:

1. Виконувати правила особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі і після перебування в громадському транспорті, відвідування туалету (адже після миття рук кількість мікроорганізмів в значній мірі зменшується).
2. Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
3. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, зелений туризм тощо) для миття посуду і рук використовувати профільтровану і кип’ячену воду, для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
4. Не вживати м’ясні та молочні продукти, що були придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб. 
5. Перед вживанням свіжих овочів чи фруктів слід їх ретельно мити і обдавати окропом.
6. Для вживання вибирати продукти, піддані термічній обробці, ретельно прожарюйте (проварюйте) продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морські продукти. Не зберігайте їжу тривалий час, навіть у холодильнику.
7. Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години. При покупці м`ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу заводській упаковці, обов’язково переконайтесь в терміні придатності.
8. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах).
9. При зберіганні в холодильнику чи приготуванні страв не допускайте контакту сирих і готових харчових продуктів, використовуйте окремий розділочний інвентар (ножі, дошки).
10. Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
11. Купайтеся тільки у встановлених для цих цілей місцях, на офіційно дозволених пляжах. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.
12. Криниці у сільських населених пунктах розташовуйте якнайдалі від можливого джерела забруднення (на відстані 20-30 метрів від дворових вбиралень, вигрібних ям, смітників). Отвір криниці слід щільно закривати кришкою і брати з неї воду тільки громадським відром.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь