Зони, місця виробництва або виробничі ділянки вільні від регульованих шкідливих організмів - вимога зовнішнього ринку
З метою виконання фітосанітарних заходів країн-партнерів України у міжнародній торгівлі, у тому числі й міжнародних договорів України у сфері карантину та захисту рослин (зокрема, країн ЄАЕС, ЄС, КНР, Республіки Туреччина), зменшення кількості надходження нотифікаційних повідомлень про невідповідність фітосанітарним заходам українських об’єктів регулювання, уникнення ризиків запровадження іноземними країнами тимчасових заборон щодо імпорту вітчизняної продукції, а також покращення фітосанітарного стану місць вирощування сільськогосподарської продукції Головне Управління Держпродспоживслужби у Львівській області повідомляє наступне:
З 01.07.2017 року набрали чинності Рішення Ради Євразійської економічної комісії від 30.11.2016 року №157 "Про затвердження Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинним об’єктам на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союзу", № 158 "Про затвердження єдиного переліку карантинних об’єктів Євразійського економічного союзу", № 159 "Про затвердження Єдиних правил і норм забезпечення карантину рослин на митній території Євразійського економічного союзу", які розміщено на офіційному сайті Держпродспоживслуби у розділі: міжнародне співробітництво-фітосанітарія-фітосанітарні вимоги країн.
Однією з вимог ЄАЕС, яка ускладнює експорт з України певних рослин та продуктів рослинного походження, є вимога щодо наявності вільних зон від конкретних організмів для певного об’єкта регулювання. Так, зокрема згідно з рішенням № 157 імпорт картоплі до країн ЄАЕС повинен здійснюватись відповідно до пунктів 22-24 розділу ІІІ та пункту 1 таблиці 2 Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинних об’єктів на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союзу, а насіннєвої картоплі – відповідно до пунктів 18,19 та пунктів 13,14 таблиці 1 вказаних Єдиних карантинних фітосанітарних вимог. З огляду на вищезазначене, експорт картоплі до Республіки Білорусь повинен здійснюватись виключно із місць виробництва або виробничих ділянок, визначених відповідно до ст.31 Закону України "Про карантин рослин" та "Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки" затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487.
Експорт деревини до Туреччини необхідно здійснювати у відповідності до спеціальних вимог для імпорту рослин та рослинної продукції Положення Про карантин рослин Турецької Республіки, зокрема з виробничих ділянок вільних від вусачів ( Monochamus spp.), смолівок (Pissodes nemorensis, P. strobi, P. terminalis, P. Castaneus), заболонників (Scolytus morawitzi), та фітофторозів ( Phytophthora ramorum).
При намірі експортувати до Китаю зерно ячменю, сої, чи кукурудзи необхідно забезпечити виконання ряду фітосанітарних вимог зазначених в Протоколах фітосанітарних та інспекційних вимог, які були підписані між Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки та Міністерством аграрної політики та продовольства України, які розміщено на офіційному сайті Держпродспоживслуби у розділі: міжнародне співробітництво-фітосанітарія-фітосанітарні вимоги країн.
З метою реалізації вимог країни-імпорту щодо експорту об’єктів регулювання із зон, місць, і (або) ділянок виробництва, вільних від певного карантинного організму пропонуємо суб’єктам господарювання здійснити процедуру офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів відповідно до "Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки" затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487.
Для офіційного встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, суб’єкт господарювання подає Управлінню фітосанітарної безпеки Головного управління Держпрожспоживслужби у Львівській області:
1.заяву про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва, виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
2. копію плану земельної ділянки, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
3.копію документа, який засвідчує право власності або користування (в т. ч. оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки;
4.документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів с/г культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1348 "Деякі питання надання послуг Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, органами та установами, що належать до сфери її управління ". Розмір плати становить 79,15 грн/га.
За результатами розгляду заяви та на підставі процедур перевірок, що здійснюються протягом 10 робочих днів у вегетаційний сезон відповідним наказом присвоюється або поновлюється офіційний статус місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів. У наказі про присвоєння або поновлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, з переліком заходів, що підлягають обов’язковому виконанню для підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, зазначаються:
1. реєстраційний номер місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, які присвоєні відповідно до алгоритму присвоєння реєстраційного номера місцю виробництва або виробничій ділянці, вільних від регульованих шкідливих організмів;
2. найменування (прізвище, ім’я, по батькові), місцезнаходження (місце проживання), код згідно з ЄДРПОУ (реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті) власника (користувача) місця виробництва та/або виробничої ділянки;
3. місцезнаходження та площа місця виробництва та/або виробничої ділянки;
4. підстави щодо встановлення фітосанітарного стану місця виробництва або виробничої ділянки;
5. результати фітосанітарної експертизи;
6.перелік заходів, що підлягають обов’язковому виконанню особою для підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.
Головний спеціаліст-державний
фітосанітарний інспектор Голич О.О.
Контактна інформація
Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області
вул. Д. Вітовського, 18, м. Львів, 79011, тел./факс : +38-032-261-36-90
web: www.lvivdpss.gov.ua, e-mail: office@lvivdpss.gov.ua, код ЄДРПОУ 40349068
Управління фітосанітарної безпеки
вул. Замарстинівська, 49, м. Львів, 79058, тел./факс : +38-032-252-02-08, 231-81-06
e-mail: fito@lvivdpss.gov.ua,
м.Стрий вул.Промислова,7 тел.067-353-89-50