Грабовецько - Дулібівська сільська рада

Львівська область, Стрийський район

міжнародний день миротворців

Дата: 29.05.2022 11:00
Кількість переглядів: 3520

Фото без опису

День миротворців – 29 травня

Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй був проголошений рішенням Генеральної асамблеї ООН від 11 грудня 2002 року. Саме того дня в 1948 році Рада безпеки ООН заснувала першу місію з підтримання миру. Відтоді було проведено понад 70 миротворчих операцій. За ці роки під прапором ООН пройшли службу понад 1 млн миротворців.

Географія активних операцій переважно охоплює африканський континент та Близький Схід.

 

Миротворчі операції Організації Об'єднаних Націй не обмежуються перевіркою дотримання режиму припинення вогню, а фактично вирішують завдання відбудови країн, які опинилися на межі краху, часто після тривалих, протягом десятиліть, конфліктів. Учасники миротворчої місії та їх цивільні колеги сприяють організації та проведенню виборів, реформуванню поліції і судової системи, займаються заохоченням і захистом прав людини, стверджують принципи рівності чоловіків і жінок, організовують добровільне роззброєння колишніх комбатантів, проводять розмінування територій, підтримують заходи з повернення біженців і переміщених осіб в їх рідні місця.

У Міжнародний день миротворців ООН вся світова спільнота вітає роботу миротворців, які несуть службу по всьому світу, віддає шану їх самопожертві та самовідданості, внеску в діяльності ООН в різних країнах для полегшення страждань та примирення ворогуючих сторін, а також вшановує пам'ять загиблих. 

У цей день в Центральних установах ООН  Генеральний секретар проводить церемонію покладання вінків у пам'ять миротворців, загиблих при виконанні обов'язків під прапором ООН. Крім того, в цей день відбувається церемонія посмертного нагородження медаллю Дага Хаммаршельда миротворців, загиблих у попередньому році при виконанні службових обов'язків.

Українські миротворці входять до міжнародних місій з 1992 року. Участь ЗС України в Міжнародних операціях з підтримання миру та безпеки має ключове значення для нашої держави, її розглядають як засіб зміцнення національної безпеки через створення стабільного зовнішньополітичного середовища, водночас вона є вагомим внеском України у зміцнення системи глобальної безпеки у світі.

ТОП-5 цікавих фактів про миротворців

  • Найбільше миротворча Місія ООН була у Дарфурі (Судан) та налічувала 26 612 миротворців, у партнерстві з Африканським Союзом.
  • Жінки в Місіях ООН становлять – 30 % невійськових миротворців, 10 % поліцейських та 3 % військових миротворців.
  • У 1988 році «блакитні шоломи» ООН отримали Нобелівську премію за забезпечення миру у світі.
  • Військові, які беруть участь у миротворчих операціях ООН, продовжують носити військову форму тієї країни, з якої вони родом.
  • Аби їх упізнавали солдати протиборчих сторін, миротворці носять яскраві блакитні шоломи або берети із символікою ООН.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь