Грабовецько - Дулібівська сільська рада

Львівська область, Стрийський район

Всесвітній день свободи преси

Дата: 03.05.2022 11:23
Кількість переглядів: 616

Фото без опису

Сьогодні світ відзначає  Всесвітній день свободи преси, запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році.

3 травня 1991 року в столиці Намібії була підписана «Віндхукська декларація», у якій містився заклик до урядів держав усього світу забезпечити свободу преси та її демократичний характер.

Цього року ЮНЕСКО дає старт глобальній кампанії в ЗМІ та соціальних мережах під девізом «Журналістика без страху і упередженості».

Крім того, кожного року під егідою ЮНЕСКО проходить міжнародна конференція присвячена Всесвітньому дню свободи преси.

До Всесвітнього дня свободи преси міжнародна організація «Репортери без кордонів» публікує щорічну доповідь — Індекс свободи преси. Ця доповідь аналізує стан свободи преси та Інтернету у 180 країнах світу

В рамках конференції вручають премію за внесок у справу свободи преси імені Гільєрмо Кано – колумбійського журналіста, вбитого в 1986 році біля редакції своєї газети на замовлення наркомафії.

Лауреатом премії 2022 року стала «Білоруська асоціація журналістів» (БАЖ). Вперше за всі 25 років існування премії ЮНЕСКО присудила її не окремій людині, а організації. Про рішення оголосили 27 квітня. 

Журналістика є частиною такого великого поняття як ЗМІ-Засоби масової інформації. Деякі джерела вважають, що ЗМІ є нелегальною гілкою влади, так як у них є можливість вплинути на суспільство

 

Основний сенс журналістики можна простежити в її функціях:

  • інформаційна (надання інформації);
  • комунікаційна (безпосередня взаємодія зі споживачем інформації, звернення до нього);
  • ідеологічна (внесення в суспільство тих чи інших ідей з метою закріпити їх і зробити першорядними);
  • культурно-освітня (знайомство людини з культурною спадщиною);
  • організаторська і безпосереднє-організаторська (формування масової свідомості, визначення місця ЗМІ в житті суспільства і т. д.);
  • рекреативна (відпочинок, дозвілля та інтелектуальне збагачення);
  • рекламно-довідкова (інформування про товари та послуги).

Унікальні факти :

  1. Найбільш читаною газетою в світі вважається «Йоміурі сімбун». Це японське видання, яке виходить з 1874 року. Кількість її читачів становить близько 10 мільйонів чоловік щодня.
  2. А ось видання «Роял Репорт» прикрашене золотом і діамантами. Таке видання обійдеться приблизно в 250 тисяч доларів на рік, і розповість про розкіш і багатство. У вартість абонемента входить політ на приватному літаку, а також відпочинок на курорті.
  3. Українська газета прославилася величезною назвою, яка включала в себе аж 22 слова: «загальний щоденник земських законів і уряду для коронної області Галичини і Володимерії з князівством Освецемським і Заторським і з Великим князівством Краківські». Правда, видання припало не до смаку публіці і проіснувало всього рік – з 1851 по 1852 роки.
  4. Французька газета «Свічка сапера» виходить раз на чотири роки, 29 лютого. Вікова підписка на таку газету коштує всього 100 євро. У кожному виданні є кросворд, відповідь на який міститься в наступному виданні, тобто відповіді можна дізнатися лише через 4 роки.
  5. Французи також відзначилися спеціальною газетою, чиї випуски виходять на водонепроникному папері. Зроблено це спеціально для людей, які вважають за краще читати газети під час вживання їжі. Газета називається символічно – «сіль і перець».

 

Завжди намагайтеся посприяти журналістам у виконанні їх обов’язків.

Свободу інформаційній політиці!

Свободу слову!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь