Грабовецько - Дулібівська сільська рада

Львівська область, Стрийський район

увага, БОТУЛІЗМ

Дата: 27.06.2022 09:41
Кількість переглядів: 2850

Ботулізм. Чим небезпечне захворювання?

Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму.

 

 Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином.  Clostridium botulinum  є бактерією, яка в умовах низького вмісту кисню виробляє небезпечні токсини (ботулотоксини).  Ботулотоксини  блокують нервові функції і можуть призводити до дихального і м’язевого паралічу. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей – не змінюється запах, смак, вигляд, консистенція.  Виняток- інфіковані консерви можуть бути бомбажні.

Харчовий ботулізм є рідкісною, але потенційно смертельною хворобою у разі, якщо він своєчасно не діагностований і не проведено лікування антитоксином.

Ранні симптоми: сильна стомлюваність, слабкість, запаморочення, за яким зазвичай йдуть затуманений зір (двоїння в очах, сітка)  , сухість в роті, утруднене ковтання та мова. Може бути блювота, діарея, запор та вздуття. У мірі прогресування з’являється слабість у шиї і руках, після чого уражаються дихальні м’язи і м’язи нижньої частини тіла. Температура не підвищується і втрата свідомості не відбувається. Симптоми з’являються від 4 год до максимум 8 днів після вживання забрудненої  їжі. Летально хвороба закінчується у 5-10%.

Причиною захворювання є не сама клостридія, а  вироблений нею токсин.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму.

Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних ( без доступу кисню) або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м'ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.

За 5 місяців 2022 року в Україні зареєстровано  23 випадки ботулізму з 26 постраждалими, з них 2 людини померло. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях. Пов’язані вони з вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби тараньки, придбаної у місці стихійної торгівлі. Серед усіх випадків ботулізму після початку введення воєнного стану зареєстровано 19 випадків з 21 постраждалою особою. В ході проведених розслідувань було встановлено, що  12 випадків пов’язані з вживанням консервів домашнього виготовлення ( м’ясні консерви – 8 випадків, 4 – овочеві та рибні), 10 випадків пов’язані з в’яленою рибою ( 7 – домашнє виготовлення, 3- придбані в місцях стихійної торгівлі). В 1 випадку ( торгівля м. Львів) захворювання пов’язане з рибною продукцію з магазину.

Профілактика ботулізму заснована на належній виробничій практиці приготування харчових продуктів. Основним є дотримання чистоти сировини.

Вететативні форми бактерії можуть бути знищені при кип’ятінні (100 град. С), але  спори залишаються життєздатними навіть при кип’ятінні протягом декількох годин. Спори знищуються шляхом теплової обробки при дуже високих температурах ( промислове консервування  на спеціальному технологічному обладнанні).

 У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. Це саме та хвороба, ЩО ВИКЛЮЧАЄ САМОЛІКУВАННЯ.

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

- насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;

- ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

- не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;

- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках,                               яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть                        в закладах торгівлі, звертайте увагу на  умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення,     так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

- необхідно ретельно очищати і промивати продукти проточною водою, швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;

- необхідно суворо дотримуватись рекомендованих правил обробки банок    та теплової обробки продуктів. Домашні консерви потрібно зберігати    в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.

 

Будьте  здорові! Бережіть себе і своїх рідних!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь